Virusul ucigaș din China. Cât durează găsirea unui vaccin
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Resursele financiare, poate cea mai mare problemă
Resursele financiare, poate cea mai mare problemă
Organizațiile mondiale și autoritățile sanitare din diferite țări se pregătesc să reacționeze la răspândirea virusului mortal apărut în orașul Wuhan, din China. O parte din aceste eforturi se concentrează pe marile laboratoare de biotehnologie, îndemnate să caute un vaccin eficient. Unele dintre ele, precum Moderna, Novavax și Inovio, au anunțat planuri preliminare. Dar istoria recentă arată că identificarea unui leac poate dura chiar ani.

Într-un interviu pentru Biocentury, Anthony Fauci, director al Institutului american pentru afecțiuni alergice și infecțioase, a estimat că primele teste clinice pentru un vaccin împotriva coronavirusului ar putea începe în această vară. ”Dacă nu vor apărea obstacole neprevăzute, vor fi în măsură, sper, să demarăm faza 1 în aproximativ trei luni”, a spus el. Coronavirusul din Wuhan a infectat deja 1000 de persoane, ajungând deja în nouă state. Cel puțin 26 de persoane au decedat, potrivit unui bilanț provizoriu.

Primul vaccin împotriva Ebola a fost aprobat luna trecută în Statele Unite, după aproape două decenii de cercetări și patru ani de teste clinice pe mii de persoane. Specialiștii americani testează, de asemenea, o serie mai multe tipuri de vaccin împotriva Zika, un virus transmis de țânțari și care a început să se răspândească pe o scară largă în 2015. După mai bine de 15 ani de la epidemia SRAS, din 2003, nu există un vaccin aprobat.

Bani și iar bani

Și nu e vorba atât de neputința oamenilor de știință, cât de probleme de ordin financiar. Într-o discuție cu jurnaliștii publicației americane Business Insider, Maria Elena Bottazzi, director la Centrul de dezvoltare a vaccinurilor al spitalului de copii din Texas, a explicat că, de multe ori, fondurile alocate pentru un program au fost direcționate spre altul, din diferite motive.

Citește și Virusul ucigaș. Chinezii construiesc un spital special în 10 zile

”Obstacole științifice nu există, practic. Din acest punct de vedere, putem acționa rapid. Înainte de toate însă, trebuie să învățăm cum să mobilizăm resursele financiare, să creăm parteneriate, pentru ca împreună să găsim calea spre un tratament care poate fi administrat populației”, a subliniat experta, potrivit căreia este nevoie de unul până la trei ani pentru identificarea leacului perfect.

Laboratorul Moderna, o întreprindere evaluată la 7 miliarde de dolari și care are sediul central al Cambridge, se numără printre puținele firme aflate în primele stadii de producție a unui vaccin experimental. Patronul societății, Stephane Bancel, a recunoscut că unele necunoscute ale maladiei pot crea dificultăți pentru testarea eventualelor tratamente. ”Nu cunoaștem durata perioadei de incubație - două zile sau două săptămâni. Nu știm cât durează boala - o zi sau trei săptămâni”, a spus Bancel, subliniind că aceste lacune îngreunează procesul de modelare a virusului adecvat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Producţia de cărbune a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat o analiză...

Revolut face angajări în România

Compania Revolut angajează la nivel global, inclusiv în România.

Preţul cafelei nu va scădea prea curând. Care sunt motivele

Veşti proaste pentru iubitorii cafelei.

Valoarea acordului Aramco - FIFA, pusă la secret

FIFA a anunţat acordul global cu Aramco.

Programul magazinelor Carrefour de 1 Mai şi Paşte 2024

Programul magazinelor Carrefour în perioada...

BHP vrea să ”aprindă” întreaga industrie a cuprului

Anglo American a confirmat primirea unei oferte de...

România are încă un aeroport la standarde Schengen

Lucrările de modernizare și extindere a Aeroportului...

EasyJet recrutează: Are nevoie de 1.000 de piloți

Compania aeriană britanică deschide un program de...

Drone militare: Producătorii modelelor folosite în conflicte

Modelele de drone și aplicațiile acestora s-au înmulțit...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel