Virusul ucigaș. Întâmplare nefericită sau începutul unui război biologic
Autor: Simona Haiduc pe 25 ian, 19:31 | Articole recomandate

Într-adevăr, de ce acum?

Este întrebarea pe care o ridică jurnalistul turc Hașmet Babaoglu într-un articol din publicația Sabah în care, absolut întâmplător, face o trecere în revistă a unor evenimente trecute, dar care, acum, pe fondul îngrijorării generale legate de noul coronavirus apărut în China, ar putea însemna ceva. Sau nu.

Ziaristul turc își începe povestea în 1991, când un om de știință misterior, pe nume Kanatjan Alibekov a ajuns în SUA ca membru al unei delegații sovietice. Două săptămâni mai tâziu, cercetătorul, aflat de mult în vizorul serviciilor speciale americane, depunea cerere de azil politic în SUA. La el acasă, în URSS, Alibekov lucra la dezvoltarea armei biologice Biopreparat.

Câțiva ani mai târziu, alt om de știință sovietic, specialist în război biologic, Vladimir Pasecinik, a ales să rămână în Marea Britanie. El se ocupa de ”viruși care așteptau momentul potrivit, adică un fel de bombă cu ceas”.

Citește și Henry Kissinger: SUA și China sunt la începutul unui Război Rece

Pe de altă parte, continuă jurnalistul turc, fostul președinte american, George Bush, și aliații lui din Europa au convenit ca informațiile privind cercetările din domeniul războiului biologic prin intermediul virușilor să fie ținute sub cheie. Adică la secret. Se știe însă că SUA și Rusia au dus mai departe cercetările din locul unde le-au lăsat sovieticii. În ceea ce privește China, aici este un fel de ”gaură neagră înfricoșătoare”.

Într-o lume în care nimic nu este întâmplător, în care coincidențele se succed cu o repeziciune suspectă și de multe ori se ridică întrebarea ”de ce acum”, nu este de mirare că mulți construiesc tot felul de teorii ale conspirației. 

Te-ar putea interesa și...
Articole recomandate Vezi toate articolele