Vladimir Putin este alt om? Răspunde Foreign Affairs
Autor: Simona Haiduc pe 28 mai, 23:43 | Articole recomandate

Pandemia l-a obligat pe Putin să intre într-un con de umbră?

În Rusia, pandemia a pus într-o situație dificilă atât opoziția, cât și puterea politică. Obișnuită să compare regimul președintelui Vladimir Putin cu democrații mai eficiente și să-i dea întotdeauna note mici la purtare, opoziția tace acum văzând dezastrul creat de noul coronavirus în alte state. Nici susținătorii puterii nu se pot însă lăuda că Rusia a devenit un model al avantajelor oferite de modelul autoritar în perioadă de criză. Coordonând, nu se știe de unde, lupta împotriva noului virus, Putin nu a triumfat, dar nici nu s-a făcut de râs, susțin jurnaliștii americani de la Foreign Affairs.

Simpatizanții liderului de la Kremlin au crezut că, pe fondul crizei generată de covid-19, Putin își va manifesta pe deplin calitățile de lider, ceea ce nu s-a întâmplat. De partea cealaltă, criticii lui au așteptat minciuni și duritate, ceea ce Putin nu a permis. Acționând cu prudență, chiar reținere, Putin și-a pierdut o mare parte din avantaje, ba chiar și-a creat probleme pentru viitorul său. 

Rusia nu a reușit să profite de situația de criză în folosul său geopolitic, iar în interiorul țării, pandemia a slăbit verticala puterii, accentuând conflictul din partidul de elitei aflată la guvernare. 

Epidemia nu a împins regimul lui Putin la măsuri aspre. Rusia a introdus restricții, izolare la domiciliu, carantină și amenzi, dar a acționat cu blândețe. Cel mai eficient a fost la Moscova, unde structurile statului au controlat deplasările oamenilor și a mașinilor folosit coduri QR și camere de supraveghere. Dar chiar și acolo străzile s-au golit, în special pentru că nu aveai unde să mergi. Putin i-a obligat pe angajatori să-și trimită subalternii în concedii plătite, a închis magazinele și restaurantele, iar oamenii s-au temut să nu se îmbolnăvească. 

Citește și Rușii au VACCINUL împotriva covid-19. L-au și testat. Dar nu oricum

Ceea ce este și mai surprinzător este faptul că liderul de la Kremlin a ”restituit” multe prerogative guvernatorilor regionali, privați de Putin în cei 20 de ani de când conduce Rusia de libertate de mișcare. Mai mult, Putin s-a retras în umbră, lăsându-i pe alții să lupte în prima linie cu pandemia. Un truc? Poate. Sau un calcul? Să-i fi lăsat Putin pe alții să iasă în față, să ia decizii și să-și asume responsabilități doar pentru a le testa capacitatea de a gestiona o situație complicată? Greu de răspuns, deocamdată la întrebare. 

Un lucru este însă cert: pe fondul răspândirii noului coronavirus, a crizei economice provocată de măsurile de restricții, primarul Moscovei, Serghei Sobianin, a apărut ca omul forte al momentului în Rusia. Într-un fel, Sobianin a devenit vedeta mass-media rusești: în presa scrisă, pe ecranele televizoarelor, în online, edilul capitalei iese de departe în evidență. Marea lui problemă este că principalii lui opozanți sunt reprezentanții serviciilor speciale. 

Te-ar putea interesa și...
Articole recomandate Vezi toate articolele