Vladimir Putin, pe un ton agresiv către SUA: Trebuie prelungit
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
În caz contrar, vor fi dezvoltate alte arme periculoase
În caz contrar, vor fi dezvoltate alte arme periculoase
Pe un ton mai degrabă ultimativ decât agresiv, preşedintele rus Vladimir Putin a cerut Washingtonului să prelungească pentru un an, adică până în februarie 2022, tratatul bilateral de dezarmare nucleară, cunoscut drept New START sau START-3, transmit agențiile de presă.

Vorbind la tradiționala lui conferință de presă prezentată ca dialog cu națiunea, liderul de la Kremlin a atras atenția că, dacă respectivul tratat nu va fi prelungit, securitatea mondială se va afla în pericol, pentru că nu va mai exista nici un instrument care să țină sub control cele mai periculoase arme din dotarea celor două țări și care să restricționeze cercetările din acest domeniu. 

Declarându-se dispun să angajeze tratative pe acest subiect cu președintele ales al SUA, Joe Biden, Vladimir Putin a subliniat opinia publică internațională trebuie să înțeleagă că neprelungirea STAR-3 va accelera cursa înarmării, care a început odată cu retragerea SUA din tratatul privind apărarea antirachetă și a continuat după retragerea americanilor din tratatul privind limitarea rachetelor cu rază medie și scurtă de acțiune. 

”După aceste decizii ale americanilor, noi ce ar fi trebuit să facem? Am făcut tot ce-am putut pentru a împiedica o astfel de evoluție. Apoi ne-am gândit că poate ar fi cazul să construit propriul nostru sistem de apărare antiaeriană sau să dezvoltăm sisteme capabile să treacă peste orice scuturi de apărare. Ceea ce am și făcut. Este vorba despre armele hipersonice, inclusiv rachetele Avangard”, a subliniat șeful statului rus. 

START-3, acest ultimul acord major încă în vigoare între SUA şi Rusia și care vizează o parte din arsenalele nucleare ale celor doi adversari geopolitici, a fost semnat în 2010.

New START menţine volumele armamentului strategic ale ambelor ţări mult sub nivelul lor din perioada Războiului Rece, limitând la 700 numărul lansatoarelor de rachete nucleare strategice desfăşurate şi la 1.550 cel al focoaselor nucleare.

Citește și ALERTĂ la o bază militară americană: Rușii au lansat CEVA

O eventuală expirare în februarie 2021 a acestui tratat, negociat în timpul preşedinţilor Barack Obama şi Dmitri Medvedev, provoacă temeri referitoare la o relansare a cursei înarmărilor şi la deteriorarea relaţiilor dintre cele două puteri, într-un domeniu extrem de sensibil. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Obligații noi pentru bănci față de clienții cu credite

Într-o mișcare care ar putea aduce un val de alinare...

Start-Up Nation. Condiții noi pentru cei care vor să aplice

Ministerul Economiei și Antreprenoriatului propune o...

Ahold Delhaize deschide un hub tech în București

Distribuitorul belgiano-olandez vrea să facă din...

Tesla propune o nouă mașină-minune. Cât mai repede posibil

Și ce dacă rezultatele financiare pe primul trimestru al...

Boeing va plăti în avans pentru a-și menține producția

Producătorul american de avioane Boeing va plăti un...

BNR: Câţi bani au românii în depozitele bancare

Banca Naţională a României a publicat cifrele privind...

ANOFM: Încep 139 de programe de formare profesională

139 programe de formare profesională vor începe în luna...

Florin Georgescu (BNR): Avem un capitalism semi-socialist

Asociaţii şi acţionarii companiilor au bani să le...

ANPC verifică magazinele online Temu și Shein

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor...

Directorul JPMorgan, vești bune despre economia americană

Anul trecut, banca pe care o conduce Jamie Damon, a...


pixel