Vladimir Putin, pe un ton agresiv către SUA: Trebuie prelungit
Autor: Simona Haiduc pe 17 dec 2020 / 15:50 | Articole recomandate

În caz contrar, vor fi dezvoltate alte arme periculoase

Pe un ton mai degrabă ultimativ decât agresiv, preşedintele rus Vladimir Putin a cerut Washingtonului să prelungească pentru un an, adică până în februarie 2022, tratatul bilateral de dezarmare nucleară, cunoscut drept New START sau START-3, transmit agențiile de presă.

Vorbind la tradiționala lui conferință de presă prezentată ca dialog cu națiunea, liderul de la Kremlin a atras atenția că, dacă respectivul tratat nu va fi prelungit, securitatea mondială se va afla în pericol, pentru că nu va mai exista nici un instrument care să țină sub control cele mai periculoase arme din dotarea celor două țări și care să restricționeze cercetările din acest domeniu. 

Declarându-se dispun să angajeze tratative pe acest subiect cu președintele ales al SUA, Joe Biden, Vladimir Putin a subliniat opinia publică internațională trebuie să înțeleagă că neprelungirea STAR-3 va accelera cursa înarmării, care a început odată cu retragerea SUA din tratatul privind apărarea antirachetă și a continuat după retragerea americanilor din tratatul privind limitarea rachetelor cu rază medie și scurtă de acțiune. 

”După aceste decizii ale americanilor, noi ce ar fi trebuit să facem? Am făcut tot ce-am putut pentru a împiedica o astfel de evoluție. Apoi ne-am gândit că poate ar fi cazul să construit propriul nostru sistem de apărare antiaeriană sau să dezvoltăm sisteme capabile să treacă peste orice scuturi de apărare. Ceea ce am și făcut. Este vorba despre armele hipersonice, inclusiv rachetele Avangard”, a subliniat șeful statului rus. 

START-3, acest ultimul acord major încă în vigoare între SUA şi Rusia și care vizează o parte din arsenalele nucleare ale celor doi adversari geopolitici, a fost semnat în 2010.

New START menţine volumele armamentului strategic ale ambelor ţări mult sub nivelul lor din perioada Războiului Rece, limitând la 700 numărul lansatoarelor de rachete nucleare strategice desfăşurate şi la 1.550 cel al focoaselor nucleare.

Citește și ALERTĂ la o bază militară americană: Rușii au lansat CEVA

O eventuală expirare în februarie 2021 a acestui tratat, negociat în timpul preşedinţilor Barack Obama şi Dmitri Medvedev, provoacă temeri referitoare la o relansare a cursei înarmărilor şi la deteriorarea relaţiilor dintre cele două puteri, într-un domeniu extrem de sensibil. 

Te-ar putea interesa și...
Articole recomandate Vezi toate articolele