Vodafone renunţă la proiectul monedei digitale Libra
Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
Operatorul britanic de telefonie Vodafone s-a retras din proiectul Libra al Facebook
Operatorul britanic de telefonie Vodafone s-a retras din proiectul Libra al Facebook
Operatorul britanic de telefonie Vodafone s-a retras din proiectul Libra al Facebook, care se confruntă cu probleme pe fondul scepticismului autorităţilor globale de reglementare, transmit EFE şi BBC.

În luna iunie a anului trecut, reţeaua socială Facebook a anunţat că intenţionează să introducă o nouă criptomonedă, denumită Libra, în cadrul strategiei sale de a se extinde pe segmentul plăţilor digitale. Facebook preciza că Libra va fi susţinută de active reale, cum sunt depozitele bancare şi obligaţiunile guvernamentale, în ideea de a fi mai stabilă decât alte criptomonede, precum bitcoin.

Monedele digitale, o soluție pentru băncile centrale? Ce se întâmplă

Anunţul celor de la Facebook a fost întâmpinat cu scepticism de către autorităţile de reglementare şi politicieni, Franţa şi Germania avertizând că intenţionează să blocheze Libra în Europa. În 2019, procesatorii de plăţi Mastercard şi Visa s-au retras din proiectul Libra, din cauza incertitudinilor legate de reglementarea monedei digitale. Alte companii care s-au retras sunt: Stripe, eBay şi Paypal.

'Grupul Vodafone a decis să se retragă din Asociaţia Libra. Am precizat de la început că dorinţa Vodafone este să-şi aducă o contribuţie reală la extinderea incluziunii financiare. Rămânem devotaţi complet acestui obiectiv şi simţim că putem să contribuim cel mai mult concentrându-ne eforturile pe serviciul de plăţi de pe telefonul mobil M-Pesa', a declarat, marţi, un purtător de cuvânt al operatorului britanic de telefonie. Vodafone devine al optulea partener 'fondator' care abandonează controversatul proiect Libra, care ar trebui lansat anul acesta.

Printre cei care s-au retras se află procesatorii de plăţi Mastercard şi Visa, companiile Stripe, eBay, Paypal, Booking Holdings şi Mercado Pago. În decembrie, miniştrii de Finanţe din Uniunea Europeană (UE) au anunţat că monedele digitale private, cum ar fi Libra de la Facebook, nu ar trebui permise în UE până când riscurile pe care le prezintă nu sunt clar remediate.

Anunţul confirmă linia dură a blocului comunitar faţă de Libra, în condiţiile în care autorităţile globale de reglementare au criticat moneda din cauza posibilului impact asupra sistemului financiar. 'Niciun aranjament global privind o monedă stabilă nu ar trebui să înceapă să opereze în Uniunea Europeană până când dificultăţile legale, de supervizare şi cele legate de reglementare nu sunt identificate adecvat şi rezolvate', se arată în declaraţia comună a miniştrilor de Finanţe din UE. Aceştia au precizat că ar putea lua în considerare regulile blocului comunitar pentru a reglementa cripto-activele şi monedele stabile ca parte a unui plan global. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

România are încă un aeroport la standarde Schengen

Lucrările de modernizare și extindere a Aeroportului...

BHP vrea să ”aprindă” întreaga industrie a cuprului

Anglo American a confirmat primirea unei oferte de...

Revolut a ajuns la 10.000 de angajați

Revolut, fintech-ul britanic cu peste 40 de milioane de...

Numărul muncitorilor filipinezi urmează să crească cu 50%

În cadrul primei ediții a Săptămânii Prieteniei...

Mii de zboruri anulate în toată Europa din cauza unei greve

Veşti proaste pentru cei care au programate, zilele...

Obligații noi pentru bănci față de clienții cu credite

Într-o mișcare care ar putea aduce un val de alinare...

Tesla promite că va fabrica maşini mai ieftine

Tesla a anunţat că va introduce noi modele la începutul...

Germania estimează o creştere economică de 0,3%

Miercuri, în cadrul unei conferințe de presă la Berlin,...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel