Volkswagen, anunț de ultimă oră. Ce se va întâmpla cu investiția din Turcia
Autor: Oana Pavelescu
Data actualizării:
Data publicării:
Andreas Tostmann / Foto: Volkswagen Group
Andreas Tostmann / Foto: Volkswagen Group
Grupul Volkswagen (VW) nu caută locații alternative pentru fabrica din Turcia, ci evaluează situația construirii fabricii din această țară, a declarat Andreas Tostmann, șeful de producție al VW, relatează europe.autonews.com.

La începutul lunii octombrie, prodcătorul german de autovehicule spunea că decizia construitii fabricii din Turcia a fost amânată în toiul criticilor față de atacul armat din Siria.

”Urmărim îndeaproape evoluția evenimentelor. Planurile pentru Turcia sunt la ora actuală înghețate. Nu căutăm în mod activ o alternativă pentru construirea fabricii în altă parte”, a declarat jurnaliștilor, Tostmann, marți.

Decizia de a îngheța investiția din Turcia a reaprins interesul altor țări care se întrec îna găzdui investiție de 1,3 miliarde de euro pe care VW vrea să o facă în viitoare fabrică în care va produce Volkswagen Passat și Skoda Octava.

Bulgaria, România și Serbia speră că VW se va întoarce la vechea listă scurtă care cuprindea Balcanii și Africa de Nord.

Guvernul Bulgariei este gata să-și sporească oferta și să dubleze subvențiile disponibile pentru VW la 260 de milioane de euro de la 135 milioane inițiali, în timp ce poziția Serbiei este că o investiție a VW ar contribui la stabilizarea regiunii.

România are o fabrică Ford Motor și găzduiește Dacia, care este deținută de Renault.

Volkswagen în România. Explicațiile Premierului Dăncilă

Premierul Viorica Dăncilă a afirmat, luni, că grupul Popularilor Europeni, din care fac parte şi europarlamentarii liberali, susţine înfiinţarea unei fabrici Volkswagen în Bulgaria, cu toate că autorităţile de la Bucureşti au oferit condiţii mai avantajoase.

În acest sens, a adăugat Dăncilă, liderul grupului PPE, Manfred Weber, a trimis o scrisoare companiei în care arată susţinerea funcţionării unei fabrici Volkswagen în Bulgaria, ea apreciind că nu poate să ştie doar premierul despre un astfel de document, iar şeful statului nu.

"Noi am discutat despre acest proiect (Volkswagen în România - n.r.), chiar ministrul Comerţului şi Antreprenoriatului a fost în Germania, a vorbit cu boardul Volkswagen despre acest proiect. Avem cele mai avantajoase condiţii pentru o investiţie în România, dar din păcate nu avem susţinerea necesară. Grupul Popularilor Europeni a trimis o scrisoare prin care susţin Bulgaria. Domnul Weber, care este liderul Grupului PPE, a trimis această scrisoare către Volkswagen, prin care susţin Bulgaria, şi atunci vă întreb: unde sunt membrii PNL, ce a făcut domnul preşedinte Klaus Iohannis, pentru că dânsul este preşedintele PNL, dânsul ne reprezintă în Consiliu. Nu a putut discuta când a mers la Consiliu pentru a susţine România, nu a putut discuta cu liderul Grupului PPE pentru a susţine România? (...) PNL, membru în grupul politic al PPE, susţine acest lucru. (...) Acum ştiu (despre scrisoare - n.r.) şi pot merge la liderul de grup să îi spună că nu este o abordare corectă faţă de România", a spus Viorica Dăncilă.

”Noi am venit cu propuneri mult mai avantajoase decât Bulgaria, condițiile noastre sunt mult mai bune. Am să încerc să discut din nou, o să meargă Ministrul Comerțului din nou în Germania pentru a avea o discuție cu liderii de la Volkswagen. Noi ne vom bate până în ultima clipă. În caz că nu au știut de această scrisoare, acum știu, pot merge la liderul de grup și să acționeze și să spună că nu este o abordare corectă față de România", a mai spus premierul.

Așadar, chiar dacă VW nu caută încă o nouă locație, România are mari șanse să-i convingă pe germani să mute învestiția la noi în țară.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Bugetele C.E. Oltenia, Romarm şi IOR, aprobate de Guvern

Decizii importante ale Guvernului României, în şedinţa...

Zara, sursă de inspiraţie pentru cei de la H&M

Noua conducere a H&M se inspiră din strategia...

OUG pentru scăderea prețului gazelor naturale

Guvernul României a adoptat o nouă Ordonanță de Urgență...

Ajutoare de urgenţă acordate de Guvern

Pe agenda şedinţei de Guvern de joi se află şi o...

ALROSA a vândut o parte din diamantele sale statului rus

Acțiunile ALROSA au crescut pe fondul informației că...

Rheinmetall, investiție 63 de milioane de euro în Ungaria

Kristóf Szalay-Bobrovniczky, ministrul Apărării din...

Prețul unei clasice genți Chanel a spart pragul de 10.000 €

O geantă clasică a casei de modă Chanel, un model cu...

Moderna primește 750 milioane de dolari de la Blackstone

Moderna a anunțat că divizia ”Știința vieții” de la...


pixel