Vom plăti 50 de bani garanție pentru orice ambalaj din sticlă, plastic sau metal
Autor: Oana Pavelescu
Data actualizării:
Data publicării:
Povestea plății unei garanții pentru ambalaje este una veche dar acum legiuitorii par mai deciși astfel să pe masa lor de lucru se află o propunere legislativă care impune și reglementează plata unei garanții pentru ambalaje.

Argumentul pentru această măsură este că în România, dintre deșeurile abandonate atât în mediul rural, cât și în mediul urban, aproximativ 38% sunt reprezentate de plastic, sticlă și metal.

Prevenția, în ceea ce privește generarea de deșeuri, este cea mai bună metodă de a îmbunătăți utilizarea resurselor și de a reduce impactul deșeurilor asupra mediului. Prin urmare, este important ca la nivel național să fie implementate măsuri adecvate și oportune pentru prevenirea generării de deșeuri și pentru monitorizarea și evaluarea progreselor înregistrate.

Această propunere, care a fost pusă în dezbatere publică de către Ministerul Mediului ar urma să intre în vigoare din anul 2022.
Astfel Începând cu data de 1 aprilie 2022 și până cel puțin la data de 31 martie 2023 valoarea garanției este în cuantum de 0,5 lei pentru toate tipurile de ambalaj, sticlă, plastic sau metal, pentru volume cuprinse între 0,1 și trei litri.

O instalație revoluționară transformă plasticul în combustibil

Garanția pentru ambalaj va trebui plătită de consumatori indiferent de tipul de băutură cumpărată. Mai exact, garanția de 50 de bani se va plăti pentru ambalajele de pentru toate felurile de băuturi, de la alcoolice la sucuri sau apă.

Returnarea garanției

Dacă ambalajele vor fi preluate prin echipament automat de preluare, valoarea garanției va fi returnată consumatorului final sub formă de voucher, pe care clienții, în cadrul aceluiaşi comerciant care operează echipamentul automat de preluare, îl poate preschimba în numerar sau îl poate utiliza la efectuarea cumpărăturilor. 

În cazul în care consumatorul final solicită restituirea garanției în numerar, comerciantul este obligat să restituie garanția în această formă. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Oficialii Nissan, pesimişti cu privire la profitul anual

Nissan a înrăutăţit estimările anuale de profit.

Tesla recheamă mii de modele Cybertruck în service

Cunoscutul producător de mașini electrice, deținut de...

Benzină și motorină. Guvernul ungar vrea să umble la prețuri

Subiectul figurează pe agenda de săptămâna viitoare a...

O importantă companie intră pe piața energiei din România

Este vorba despre unul dintre cei mai mare dezvoltatori...


pixel