Vrei să faci nunta acasă? Mai gândește-te odată. Decizia autorităților
Autor: Oana Pavelescu
Data actualizării:
Data publicării:
Pandemia a afectat și nunțile
Pandemia a afectat și nunțile
De când a început pandemia iar autoritățile au luat măsura închiderii localurilor, multe nunți nu au mai putut avea loc, iar viitoarele mirese și miri caută soluții.

Unii probabil se gândesc să facă acest lucru acasă, însă amenzile care se dau pentru încălcarea acestei restricții sunt mari.

Petrecerile de orice fel, fie că sunt aniversări, nunţi sau botezuri, sunt interzise încă din data de 15 octombrie 2020 în toată ţara, indiferent dacă au loc în spaţii deschise sau închise. Aceste restricţii se aplică şi evenimentelor private (sărbători sau aniversări) care au loc în curţile caselor sau în cadrul pensiunilor turistice. Măsura se regăseşte şi în ultima hotărâre de Guvern prin care s-a decis prelungirea stării de alertă până la data de 12 aprilie.

HG 293/2021, act normativ care a stat la prelungirea stării de alertă până pe data de 12 aprilie, stabileşte că evenimentele private organizate în spaţii închise sau deschise în saloane, cămine culturale, restaurante, baruri, cafenele sau săli/corturi de evenimente sunt interzise,notează avocatnet.ro. 

"Se interzice desfășurarea de reuniuni cu prilejul unor sărbători, aniversări, petreceri în spații închise și/sau deschise, publice și/sau private; se interzice organizarea de evenimente private (nunți, botezuri, mese festive etc.) în spații închise/deschise, cum ar fi, fără a se limita la acestea, saloane, cămine culturale, restaurante, baruri, cafenele, săli/corturi de evenimente", prevede actul normativ.

BACȘIȘUL în lume. Unii refuză categoric, alții stau cu mâna întinsă

În weekendul 27-28 aprilie, Poliţia Română a amendat nouă persoane ai unei familii care participau la un eveniment privat ce avea loc în curtea unei case în oraşul Ţăndărei din judeţul Ialomiţa, cu 6.000 lei. 

În localitatea Ștefănești polițiștii au oprit un botez pe o proprietate privată din localitate unde au fost descoperite 13 persoane care nu respectau măsurile de protecţie împotriva răspândirii SARS-CoV-2. Amenzile aplicate în acest caz au fosr de 6.500 lei.

Conform HG 293, doar şase persoane pot participa la un grătar sau la o aniversare sau petrecere, deoarece maximum şase persoane pot sta la o masă a unui local dacă sunt din familii diferite. Este interzisă și circulaţia în interiorul localităţilor în grupuri pietonale mai mari de şase persoane care nu aparţin aceleaşi familii.

Totuşi, ceremoniile religioase de nuntă sau botez se pot oficializa în continuare, în limita participării a maximum 16 persoane, distanţate fizic.

“Este o decizie care interzice evenimentele private și în spațiile deschise și în spațiile închise, pentru că este foarte greu să se respecte regulile în aceste evenimente, în general. (…) Lumea nu poartă mască, pentru că așa e natura evenimentului, se ia masa, s-a mai dansat sau a mai fost contact direct între oameni și ăsta devine un loc unde se răspândește virusul. (…) Soluția cea mai bună de protecție la acest moment și necesară este oprirea evenimentelor, pentru că sunt un loc de transmitere, acest lucru nimeni nu poate să îl nege. Dacă situația se îmbunătățește, se poate reveni asupra acestui lucru", a declarat  Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, înainte de adoptarea hotărârii de Guvern din octombrie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Stagnare a creditării companiilor din zona euro

Creditarea companiilor din zona euro stagnează, atrage...

Explozie la Petromidia. Plan Roşu de intervenţie

O explozie puternică s-a produs, vineri, la rafinăria...

Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită

Veşti bune pentru beneficiarii cardurilor de energie. 

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Țările de Jos au deschis prima linie de testare Hyperloop

O nouă eră a călătoriilor începe în Europa odată cu...

Smart Band 8 Pro, un ceas conectat foarte lăudat

Smart Band 8 Pro este unul dintre cele mai competitive...


pixel