Zile libere plătite pentru unii salariați. Despre ce este vorba
Autor: Oana Pavelescu pe 06 ian, 07:56 | Declarația zilei

Cei care au copii pot primi zile libere plătite

Ordonanța de urgență nr. 220/2020 privind aplicarea unor măsuri de protecție socială după 1 ianuarie 2021 în pandemiei de Covid-19, precum și pentru modificarea unor acte normative a fost publicată în Monitorul Oficial.

Potrivit acestei ordonanțe, Alineatul (1) al articolului 82 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 147/2020 se modifică astfel:

”Prevederile prezentei ordonanțe de urgență se aplică până la 30 iunie 2021 și în situația în care prin ordin al ministrului educației se dispune suspendarea activităților care impun prezența fizică a antepreșcolarilor, preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ și continuarea activităților didactice în sistem on-line.”

Așadar, părinții pot beneficia de zile libere plătite începând cu luna ianuarie 2021 și până la terminarea anului școlar, excepție făcând vacanțele și numai dacă va fi suspendată prezenţa fizică în unităţile de învăţământ.

Zile libere în 2021. Care sunt și cum pică

Conform aceluiași OUG 147/2020 mai beneficiază de libere plătite cei care îndeplinesc următoarele condiții:

au copii cu vârsta de până la 12 ani sau au copii cu dizabilități cu vârsta de până la 26 de ani, înscriși în cadrul unei unități de învățământ sau de educație timpurie antepreșcolară;

celălalt părinte nu beneficiază, la rândul său, de zile libere.

Important de reținut este faptul că părinţii care lucrează de acasă nu beneficiază de aceste zile libere plătite.


Declarația zilei Vezi toate articolele